Софийският университет ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски

...
Софийският университет ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски
Коментари Харесай

СУ ще приема студенти по право и журналистика без изпит

Софийският университет ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски стратегии, измежду които дори право, публицистика и връзки с обществеността. Приемът при тях ще става въз основата на оценката от матурите. Кандидат-студентски изпити ще има единствено по химия, биология и математика II.

Това оповестиха от СУ във връзка с промени в правилника за приемане на студенти във вуза, утвърдени на 15-и май т.г. от Академичния съвет.

За образователната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски стратегии. Кандидатстудентски изпити ще има единствено по биология и химия за специалностите „ Медицина “ и „ Фармация “, както и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да аплайват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Досега пет от общо 118 специалности в СУ не използваха оценките от матурите вместо изпит. Това бяха специалностите „ Право “, „ Медицина “ и „ Фармация “ и две от специалностите във Факултета по публицистика и всеобща връзка – „ Журналистика “ и „ Връзки с обществеността “. Занапред за всички тях ще се употребяват оценките от матурите.

Специално за кандидатстването в специалност „ Право “ от СУ уточняват, че то ще се реализира с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия триумф от дипломата за приблизително обучение. „ Това изобретение обаче ще се случи за първи път в историята на СУ само в случай че министрите на правосъдието и на образованието Данаил Кирилов и Красимир Вълчев одобрят промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността право и професионална подготовка правист “, напомнят от lex.bg. Правото е регулирана специалност и по тази причина съгласно наредбата студентите в нея се одобряват посредством писмени конкурсни изпити при условия и по ред, избрани от висшето учебно заведение. „ Конкурсните изпити ревизират равнището на притежаване на българския литературен език, филантропичната просвета и аналитичните качества на претендентите “, регламентира още член 2 от нормативния акт. „ Така, в случай че двамата министри се съгласят, може да се направи изключение за образователната 2020/2021 година със специфична наредба в наредбата “, прецизират от правния уебсайт.

Редица други по-малки университети обаче не отмениха изпитите си (предварителните), а в противен случай – организират ги от разстояние. Така постъпиха да вземем за пример от ТУ-София, УНСС, Стопанската академия и други Някои висши учебни заведения възнамеряват да проведат и присъствени кандидат-студентски изпити.

Изпитът по химия ще се организира от 9 ч. на 14-и юни. На 20-и юни т.г. е изпитът по биология, а на 21-ви юни – по математика II (отново от 9 ч.). Кандидат-студентите, които до този миг не са подали заявки за явяване на изпит, могат да се записват в период до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от основната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg. Подалите заявки за анулирани кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени посредством електронно генерирани поименни ваучери с левовата равноценност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се употребяват като средство за възнаграждение на такси за подаване на заявки за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възобновени след края на акцията. Кандидат-студентите се записват за класиране в период от 22 юни до 3 юли 2020 година посредством електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от основната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР